Hyvät tavat, parempi mieli!

Astuitko jonkun varpaille? Pyysitkö anteeksi? Niin Muumipeikkokin olisi tehnyt, mutta Haisuli olisi vain nauranut ja pinkonut pakoon.

Hyvät tavat eivät ole syntyneet tyhjästä. Ne ovat vuosituhansien saatossa syntyneitä keinoja välttää yhteentörmäyksiä ja elää onnellisesti yhdessä muiden kanssa, laumaeläimiä kun olemme. 

Jos sinulla on teini-ikäinen lapsi tai olet seuraillut Pikku Myyn touhuja, tiedät että hyvä käytös pelkän sovinnaisuuden nimissä on usein liikaa pyydetty. Miksi pojilla ei voi olla pipoa sisällä mutta tytöillä voi? Ei aavistusta. Kenen mieli voi oikeasti pahoittua siitä, että leikkuuveitsi jää leivän päälle? No, jonkun taikauskoisen.  

Jotkut tavat ovat kevyitä koukeroita, toiset yhdessä muiden kanssa  elämisen ehto. Yritimme huviksemme miettiä kolme kaikkein tärkeintä hyvää tapaa perusteluineen. Tässä kolmen kärki:

1. Muista kiittää

Arjen kiireessä kiittäminen usein unohtuu, vaikka olisimmekin kiitollisia. Kiitos on kuitenkin kuin voisilmä arjen puurossa; sen kanssa kaikki maistuu paremmalta.

Kiitosta antanut ihminen mielletään mukavaksi ja toiset huomioon ottavaksi. Kiitoksen myötä vastapuoli saa vastinetta teolleen tai avunannolleen. Hän tekee varmaan uudelleenkin sen mistä häntä kiitit.

2. Auta kaveria

Toisten auttaminen on toisinaan elintärkeää ja aina vähintäänkin ilahduttavaa. 

Avunanto on auttanut ihmisiä selviytymään niin kauan kuin meitä on ollut olemassa. Toisen kuorman keventäminen apua tarjoamalla on osoitus huomaavaisuudesta ja empatiakyvystä. Eräs viisas mies sanoi kerran: ”Jokainen joka apua saa sitä joskus tajuu myös antaa.” 

Muumipappako se oli? Ei, vaan Pave Maijanen.

3. Pyydä ja anna anteeksi

Tiuskaisitko turhasta? Unohditko tapaamisen? Kaikillehan näitä sattuu, mutta anteeksi pyytäminen ei ole kaikille yhtä helppoa. Koska anteeksipyyntö merkitsee oman mokan tunnustamista, ajattevat jotkut anteeksi pyytämällä paljastavansa oman epätäydellisyytensä. Kaikki kuitenkin huomaavat sen muutenkin, joten siitä syystä ei kannata pahoittelua pantata. 

Ja sitten pitäisi vielä osata antaa anteeksi. Se ei kuitenkaan taida olla läheskään niin vaikeaa niille, jotka osaavat itsekin pyytää anteeksi.

Pienenä oppii

Lapsena opitut hyvät tavat pysyvät isonakin mielessä ja muodostuvat osaksi jokapäiväistä elämää. Tärkeimmät hyvät tavat – kiitos, anteeksi, tarvitko apua? – ovat sosiaalista sidosainetta. Oma ystävällisyys saa muutkin usein käyttäytymään ystävällisemmin. Tätä kautta hyvä käytös heijastuu suoraan onnellisuuteen ja itsetuntoon.

Testaa tätä: Kun tulet Muumimaailmaan, käyttäytykää lasten kanssa huippuystävällisesti toisianne ja paikan henkilökuntaa kohtaan. Miten se vaikuttaa päivän onnistumiseen?

PS. Älkää antako Haisulin käytöksen pahoittaa mieltänne. Se ei voi itselleen mitään.