Muumimaailma

Muumimaailma Oy

Muumitalo auringonpaisteessaMuumimaailma Oy on vuonna 1993 Naantalissa toimintansa aloittanut matkailualan yritys, joka perustuu suomenruotsalaisen kirjailija ja taiteilija Tove Janssonin luomille muumitarinoille. Teemapuisto perustettiin Muumi-piirrossarjan tuottajan Dennis Livsonin aloitteesta luomaan elämyksiä lapsille ja heidän perheilleen.

Puiston tarkoituksena on toteuttaa muumifilosofiaa; perhekeskeisyyttä, väkivallattomuutta, ystävällisyyttä, ympäristötietoisuutta, turvallisuutta, seikkailua sekä kasvatusta edustavia arvoja.

Muumimaailma Oy toimii maantieteellisesti kahdessa paikassa: Kailon saarella Naantalin vanhassa kaupungissa sekä keskustassa, jossa sijaitsevat Eriskummallinen kahvila, Muumimyymälä ja Muumiparkki. Yrityksen liikevaihto on kohonnut alun miljoonasta lähes 7 miljoonaan. Kävijöitä on ollut jo miljoonia.

Yrityksen omistajuussuhteet jakautuvat osakepääoman mukaan seuraavasti:

  • Livson Group Oy 52 %
  • Baltic Archipelago Oy 18 %
  • Muumimaailma Oy 30 %

Muumimaailman hallituksen puheenjohtajana toimii Tim Livson ja hallituksen muut jäsenet ovat Irmeli Rytkönen ja Wille Niinistö. Muumimaailma Oy:n toimitusjohtajana toimii Tomi Lohikoski.

Lisätietoja lehdistölle antaa Ann-Karin Koskinen:
ann-karin.koskinen@muumimaailma.fi / 040 590 0701

Kuka keksi Muumimaailman?

Dennis LivsonTove Jansson loi muumihahmot, mutta ideamoottori Muumimaailman ja Muumi-piirrosanimaatioiden takana oli Dennis Livson (1946–2013). Helsingissä syntynyt Livson oli media-alan monipuolinen ammattilainen ja yrittäjä, joka 1980-luvulla alkoi määrätietoisesti toteuttaa visiotaan tehdä lastenohjelmia, joilla on myös kasvatuksellinen tavoite. Muumi-piirrosanimaatiot, joita tehtiin Japanissa kaikkiaan 104 jaksoa, syntyivät yhteistyössä Tove Janssonin veljen, Lars Janssonin, kanssa.

Livsonin idea toteuttaa Muumi-teemapuisto Suomeen sai tuulta purjeisiinsa 1990-luvun alussa. Tove Janssonin annettua suunnitelmalle hyväksyntänsä maailman ensimmäinen ja ainoa Muumimaailma avattiin 1993 Naantalissa, Kailon saarella. Dennis Livson toimi Muumimaailma Oy:n taiteellisena johtajana.

 

Muumien filosofian ytimessä on joukko hienoja arvoja: perhekeskeisyys, ystävällisyys, toisten ihmisten sekä luonnon kunnioittaminen, seikkailumieli ja turvallisuus. Nämä arvot näkyvät Muumimaailmassa ja kaikessa sen toiminnassa. Muumien ohella Muumimaailmassa voi tutustua aitoon saaristoluontoon, ja Kailon saari luo hienot puitteet nauttia lastenkulttuurista yhdessä perheen kanssa.

Kuka piirsi Muumipeikon?

Tove Jansson

Muumimaailman perusta on lopulta yhden naisen elämäntyö; suomenruotsalainen kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson loi muumihahmot kirjoissaan, joista ensimmäinen (Muumit ja suuri tuhotulva) julkaistiin 1945.

Tove Jansson (1914–2001) oli erityislaatuinen monilahjakkuus, joka toteutti itseään laajalla skaalalla. Hän oli sekä kirjailija, taidemaalari, sarjakuva- ja pilapiirtäjä että filosofian tohtori. Tuottelias Jansson nousi menestykseen, kun hänen kolmannesta Muumi-kirjastaan (Taikurin hattu 1948) tuli läpimurto myös kansainvälisesti.

Nykyisin Tove Jansson on Suomen kaikkien aikojen käännetyin kirjailija; hänen teoksiaan voi lukea yli 30 kielellä. Muumien ohella Tove Jansson kirjoitti muustakin keskittyen myöhemmällä iällään yhä enemmän aikuisten kirjoihin.

Tove Janssonin tuotanto on koskettanut ihmisiä iästä, ajasta ja paikasta riippumatta. Kun Yleisradio järjesti vuonna 2004 Suuret suomalaiset -äänestyksen, Jansson oli sijalla 19. Jokainen maitokannua isompi suomalainen tuntee Muumit, mutta vielä suositumpia hahmot ovat Japanissa. Siellä Muumit ovat nousseet ilmiöksi, jonka perässä saavutaan Suomeen jopa viettämään häitä – missäpä muualla, kuin Muumimaailman Muumitalossa.

European Travel Awards 2023

Muumimaailmalle kaksi palkintoa vuoden 2023 European Travel Awardsissa.

Muumimaailmalle on myönnetty kaksi palkintoa vuoden 2023 European Travel Awardsissa: ”Best Family Tourist Attraction 2023 – Finland” sekä ”EU Business Excellence Award 2023”. European Travel Awardsin tarkoituksena on nostaa esiin Euroopan parhaita matkailun ja vapaa-ajan toimijoita.

”Muumimaailman tehtävä on tuottaa iloa ihmisille, ikään katsomatta. Paras palkintomme on nähdä vieraidemme hymyilevän ja nauttivan, mutta totta kai tällainen kansainvälinen tunnustus lämmittää. Se kertoo, että teemme asioita oikein”, sanoo Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski.