Muumipappa ja lapset rannalla

Muumimaailmassa voi ratkoa onnellisen elämän salaisuuden

9.3.2022

Tove Jansson loi tarinan, aivan omanlaisensa maailman, jossa ystävällisyydellä ja yhteisöllisyydellä ratkaistaan onnellisen ja tasapainoisen elämän salaisuuksia. Muumiteoksiin perehtynyt tietää, että muumit haluavat olla onnellisia, aivan kuten ihmisetkin.

Muumien elämässä korostuvat yhteisöllisyys, suvaitsevaisuus sekä rakkaus toisia ja luontoa kohtaan – jokainen ansaitsee tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Muumimaailmassa ystävyydelle, kohtaamiselle ja seikkailulle on aina aikansa ja paikkansa.

Ystävyyttä, huolenpitoa ja omaa rauhaa – arkionni on pienestä kiinni

Kuvassa Muumimamma ja lapsi halaavat

Muumitarinan tuntevat tietävät, ettei kukaan pärjää yksin. Arkionnellisuutta etsiessä muumeista kannattaakin ottaa mallia: ystävät, tuttavat, puoliso ja perhe ovat arjessa kantava voima. Aidot vuorovaikutustilanteet sekä käyskentely luonnossa ilman mobiili- tai älylaitetta lisäävät hyvinvointiamme. Pienikin hymy voi pelastaa päivän.

Muumimaailmassa kaikki saavat osakseen hellää huolenpitoa – ja kohdatessa hymyillään. Muumitalon ovi on aina auki niin tutuille kuin tuntemattomillekin, eikä yksikään kohtaaminen ole uhka. Muumit opettavat meille, että toisista on pidettävä huolta. Vaikka yhteiskuntamme on paljon rajatumpi ja elämä monimutkaisempaa kuin yksinäisten vuorten takana, voimme silti elää vapaina ja toteuttaa itseämme omaa hyvinvointiamme edistäen.

Opettavaisinta on huomata, että Muumilaakson asukkaat tekevät juuri itselleen tärkeitä asioita – eivät kuitenkaan koskaan toisten kustannuksella. Jokaisessa meissä elää pieni oman tiensä kulkija, joka kaipaa rauhaa ja vapautta. Aivan kuten oikukas Pikku Myy ja rauhaa rakastava Nuuskamuikkunen.

Muumimaailmasta eväät omaan arkeen

Muumitarina ilmentää aivan omanlaistaan filosofista perustaa; tarinoissa käsitellään monia tabuja ja ajankohtaisia yhteiskunnan ilmiöitä. Suvaitsevaisuus, rakkaus ja yhteisöllisyys muodostavat vankkumattoman arvopohjan, johon koko muumitarina perustuu.

Muumipappa ja poika lukevat kirjaaMuumimaailma on onnistunut tuomaan Tove Janssonin aitoa filosofista perustaa Naantaliin: rakkaus luontoa ja toisia kohtaan sekä aito ystävällisyys ja ilo näkyvät teemapuistossa. Arjen kiireet unohtuvat, kun kävijän valtaa aivan erityinen huolettomuus.

Muumimaailmasta me kaikki voimmekin ammentaa jotakin omaan arkeemme. Muumeille koti tarkoittaa ystäviä, ei tavaroita. Nykymaterialismin sijaan meidän kannattaa haalia ympärillemme sellaisia ihmisiä, joista saamme punottua turvaverkon. Silloin ei haittaa, vaikka putoaisi korkealta. Muumit myös kehottavat meitä elämän hetkessä: ihan koska tahansa saattaa tapahtua jotakin mukavaa, yllättävää tai jotain, mikä johdattelee kiehtovaan seikkailuun.

Muumimaailman yksi rakastetuimmista hahmoista, Muumipappa, on lausunut elämänviisauden, jonka mukaan ”elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan”. Oikeanlaisella elämänasenteella ja perusasioiden äärelle pysähtymisen taidolla löydämme enemmän onnenmurusia kuin uskallamme edes toivoa!

Muumimaailma tarjoaakin vierailijoille kiehtovan ja muumiarvopohjaa ilmentävän elämyksen, tarinan, johon kävijä saa hetkeksi hypähtää mukaan. Kun malttaa pysähtyä, hengittää raitista ilmaa ja vain katsella ympärilleen, voi arjessaan havaita pieniä ja merkityksellisiä hetkiä.