Naantali

Naantali hurmaa seikkailunhaluisen matkailijan

20.6.2022

Naantali on kaikkien rakastama lomakaupunki ja Muumimaailman virallinen kotikaupunki Etelä-Suomessa. Luostari- ja kylpyläkaupunki on hurmannut matkailijoita jo keskiajalta lähtien. Merenrantakaupungin maisemaa hallitsee 1460–1480-luvuilla rakennetun birgittalaisluostarin kaunis mustavalkoinen kirkko. Sen tornista soitetaan joka ilta kello kahdeksan hentoinen vesperi eli iltavirsi.

Vanha kaupunginosa leviää luostarikirkon juurelta kävelylaitureineen vierasvenesataman ympärille. Vanhan Naantalin kapeilta kujilta on löydettävissä idyllinen puutalomiljöö. Kesäisin asuintalojen lomasta pilkistävät esiin pienet putiikit, Muumimyymälä ja viehättävät rantaravintolat.

Nälän yllättäessä maan parhaimmat vohvelit odottavat herkkusuita Amandis-kahvilassa ja maittavat tuorepastat Hasta la Pasta-ravintolassa. Tyylikkäälle illalliselle kannattaa suunnata Snickari-ravintolaan. Kailon saaressa sijaitsevan Muumimaailman kahvilatarjonnasta voit valita vaikkapa suloisen Café Papan hatun, Pannukakkukahvilan tai Tiuhtin ja Viuhtin jäätelöbaarin.

Naantali on kuin tehty rauhalliseen kävelyyn, pyöräilyyn ja sporttiseen ulkoiluun. Visit Naantalin opastetut kierrokset ovat oivallinen tapa tutustua kaupungin historiaan, sen asukkaisiin ja nykymenoon. Tiesitkö vaikkapa sen, että Suomen tasavallan presidentillä on Naantalissa ikoninen kesäresidenssi? Voit vierailla Kultarannan puutarhassa opastetulla kierroksella. Vierailut ovat suosittu tapa tutustua presidentin kauniiseen muotopuutarhaan, suihkulähteisiin, paviljonkeihin ja kukkaloistoon.

Entä sitten kylpyläkulttuuri? Naantalissa elämysmatkailijaa odottaa loistelias kylpylä. Naantalin Kylpylän tunnelmallinen allasosasto, saunojen rentouttavat löylyt ja hemmottelevat hoidot irrottavat sinut lempeästi arjestasi. Lapsiperheet ja muumeihin ihastuneet aikuiset voivat varata kylpylästä ihastuttavan Muumi Story -huoneen. Samalla voi hankkia etuhintaiset liput Muumimaailmaan ja yhdistää rentouttavan kylpyläloman seikkailuun Muumimaailmassa.

Juuri kesäisin naantalilaisilla on aikaa kulttuurille, hauskanpidolle ja vieraille. Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista klassisen musiikin festivaaleista. Koti- ja ulkomaisten huippuartistien tähdittämä Sunfest tarjoaa puolestaan nykymusiikkia. Jos kuulet jostain kesäiltaisin raikuvaa naurua, niin se kuuluu todennäköisesti Kailon saaressa sijaitsevan Emma Teatterin katetusta ulkoilmakatsomosta.

Omintakeisia tapahtumia ovat taidetapahtuma Birgitan yö ja Unikeonpäivä. Jälkimmäisessä Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi™ valittu henkilö heitetään aamuseitsemältä mereen. Niille, jotka ihastuvat ikihyviksi naantalilaiseen mutkattomaan elämänmenoon, on tarjolla tänä kesäksi Asuntomessut. Viidentoista minuutin ajomatkan päässä Muumimaailmasta, joku onnekas tutkimusmatkailija löytää Luonnonmaalta unelmiensa kodin.

Suunnittele siis juuri sinulle sopiva matka ja poikkea naantalilaisten vieraaksi. Seikkailusi ei kuitenkaan tarvitse päättyä vielä perillä. Naantali sijaitsee Turun saaristossa henkeäsalpaavan kauniin Saariston Pienen Rengastien varrella. Toivotamme sinut tervetulleeksi takaisin, kun olet kulkenut Rengastien Paraisten tai Turun suuntaan ympäri, sillä kaikki tiet vievät lopulta takaisin ihastuttavaan Naantaliin.