Osta liput tästä

Kuka piirsi
Muumipeikon?

Muumimaailman perusta on lopulta yhden naisen elämäntyö; suomenruotsalainen kirjailija ja kuvataiteilija Tove Jansson loi muumihahmot kirjoissaan, joista ensimmäinen (Muumit ja suuri tuhotulva) julkaistiin 1945.

Tove Jansson (1914–2001) oli erityislaatuinen monilahjakkuus, joka toteutti itseään laajalla skaalalla. Hän oli sekä kirjailija, taidemaalari, sarjakuva- ja pilapiirtäjä että filosofian tohtori. Tuottelias Jansson nousi menestykseen, kun hänen kolmannesta Muumi-kirjastaan (Taikurin hattu 1948) tuli läpimurto myös kansainvälisesti.

Nykyisin Tove Jansson on Suomen kaikkien aikojen käännetyin kirjailija; hänen teoksiaan voi lukea yli 30 kielellä. Muumien ohella Tove Jansson kirjoitti muustakin keskittyen myöhemmällä iällään yhä enemmän aikuisten kirjoihin.  

Tove Janssonin tuotanto on koskettanut ihmisiä iästä, ajasta ja paikasta riippumatta. Kun Yleisradio järjesti vuonna 2004 Suuret suomalaiset -äänestyksen, Jansson oli sijalla 19. Jokainen maitokannua isompi suomalainen tuntee Muumit, mutta vielä suositumpia hahmot ovat Japanissa. Siellä Muumit ovat nousseet ilmiöksi, jonka perässä saavutaan Suomeen jopa viettämään häitä – missäpä muualla, kuin Muumimaailman Muumitalossa.

Osta liput tästä